
Ad van Wijk is de waterstofambassadeur voor de noordelijke New Energy Coalition
Ad van Wijk gaat zich twee dagen per week inzetten voor de New Energie Coalition met als doel de positie van Noord-Nederland als de waterstofregio te behouden en verder te versterken.

Uitkomsten van de klimaattafels in het Klimaatakkoord
Maanden zijn de deelnemers aan de klimaattafels bezig geweest om op hun thema de CO2 te laten dalen met 49% in 2030 en in 2050 95%. Dit zijn de uitkomsten.

Huishoudens en bedrijven: vernieuwde subsidieregeling voor groene energie
Huishoudens en bedrijven die zelf duurzame elektriciteit opwekken, krijgen vanaf 2020 te maken met een vernieuwde subsidieregeling. Daarbij is het uitgangspunt dat de gemiddelde terugverdientijd van gemaakte investeringen uitkomt op ongeveer zeven jaar.

CO2-Prestatieladder of EED?
Bedrijven moeten zich verantwoorden maar gebruik je dan de CO2-Prestatieladder of de EED? Het antwoord is simpel. De EED is eigenlijk niets anders dan eis 3.A.1 en 2.A.3 van de CO2-Prestatieladder. We leggen het even verder aan je uit.

Regelvrije zone voor Zuid-Oost Brabant
De Brainport regio wil een regelvrije / regelarme zone om makkelijker te kunnen experimenteren met nieuwe technologie ter vervanging van de gasinfrastructuur. Een samenwerking van o.a. 21 gemeenten verzoekt hierom in een brief aan de ministeries BZK en EZK.

90 Miljoen voor Aardgasvrije Wijken
90 miljoen voor aardgasvrije wijken. Dat staat in de Programmastart van het Interbestuurlijk Programma van BZK. Voor de wijken die voor 2030 van gas los gaan, moet het alternatief natuurlijk eind 2021 al bekend zijn. Gemeenten krijgen daarbij een regierol.

België subsidieert thuisbatterijen
België gaat voor zelfvoorzienende huizen. De Vlaamse Energieminister Bart Tommelein heeft bekendgemaakt dat de Vlaamse regering nog voor de zomervakantie in 2018 komt met een subsidieregeling voor thuisbatterijen voor energieopslag in woningen.

KlimaatAkkoord 2018 moet CO2 reduceren
Het KlimaatAkkoord 2018 kan volgens minister Wiebes zorgen voor een forse reductie op de CO2. De grootste reducties moeten van de industrie en elektriciteitssector komen.

Energieakkoord 2.0 Energietafels
Om het Energieakkoord 2.0 vorm te geven zijn er vier energietafels gestart. Thema 1: Gebouwde omgeving, Thema 2: Industrie, Thema 3: Commercialisatie innovatie, Thema 4: Mobiliteit en transport

Gasloos brengt veel mensen financieel in problemen
Gasloos brengt veel mensen financieel in problemen als je berekent dat isolatie en alternatieven voor warmte al snel tussen de 15.000 en 20.000 euro kosten voor een rijtjshuis. Het brengt grote groepen huishoudens in de financiele problemen.

Pilotregio conferentie sluit af met 5 aanbevelingen
De pilotregio conferentie sloot af met 'het wordt tijd om te kiezen'. Hoe langer we wachten, hoe groter het risico op knelpunten in de uitvoering

Wiebes geeft duidelijkheid over terugleversubsidie zonnestroom
Minister Wiebes zorgt ervoor dat zonnepanelen rendabel blijven. Meer duidelijkheid over de terugleversubsidie geeft Wiebes voor de zomer in 2018.

Stadsverwarming en de nieuwe warmtewet
De burger is niet erg enthousiast over stadsverwarming. Zou het schelen als huishoudens keuzevrijheid hebben in de keuze voor de energieleverancier?

De groene paragraaf in het regeerakkoord
Het regeerakkoord heeft een 'groene' paragraaf. Volgens de media de groenste paragraaf ooit. Wat is er afgesproken en wat kan beter?

Motie behoud salderingsregeling afgewezen
De motie voor behoud salderingsregeling heeft het niet gehaald. De terugverdiensubsidie zal waarschijnlijk vanaf 2020 worden ingevoerd.

Klimaatdoelen worden op 3 punten niet gehaald
3 van 5 klimaatdoelen uit Energieakkoord van 2013 worden niet gehaald. Het 6e doel, 25% minder CO2 in 2020, lijkt ook bijna onhaalbaar te worden.

Steeds meer kantoren groen energielabel
Heeft u uw energielabel verbeterd? Dan kunt met dat gehele pakket aan genomen maatregelen in aanmerking komen voor de Energie-investeringsAftrek (EIA)

Schultz: weinig belangstelling Lage Temp tapwater
Volgens minister Schultz van Haegen is er geen belangstelling om pilotprojecten te starten met Lage Temp tapwater. Leveranciers maken geen gebruik subsidie

Crowdfunding actie voor Energieleverancier Eneco
Greencrowd is een crowdfunding actie om Eneco over te nemen. Samen met REScoop hopen ze de benodigde 3 miljard bij elkaar te brengen.

Blok verplicht kantoren tot energie besparen
Minister Stef Blok verplicht kantoren tot maatregelen die energie besparen. Vanaf 2023 mogen kantoren met een D t/m G-label niet meer gebruikt worden.

AmerCentrale BioCentrale?
RWE, eigenaar van de Amercentrale, wil in september al 30% steenkool vervangen door zaagsel en dit percentage uitbreiden naar 50% aan het einde van 2017.

Hoe CO2-neutraal kunnen kolencentrales worden?
De oude kolencentrales zijn gesloten. Kunnen de nieuwere kolencentrales CO-2 neutraler gaan draaien? De stand van zaken rondom CCS en CCS2.

Terugblik seminar ‘Energietransitie: de basis op orde?
Terugblik seminar ‘Energietransitie: de basis op orde?' Wat zou Nederland moeten doen om het energiesysteem succesvol te transformeren naar het 2050 doelen?

EU emissies 4.5% lager in 2016
Een EU analyse toont aan dat emissies in 2016 daalden met 4,5%, vooral dankzij een enorme omschakeling van steenkoolopwekking naar gasopwekking.

Wat doet een energiemaatschappij?
De energiemaatschappij is de leverancier - en soms ook producent - van energie (elektriciteit, warmte, gas). Leveranciers kun je kiezen, netbeheerder niet

Wat is salderen en waar moet je op letten?
Salderen betekent dat de energieleverancier de teruggeleverde energie mag aftrekken van zijn eigen gebruik. Waar moet je nog meer op letten?

Wat doet een netbeheerder?
De Netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de netten. Hij is eigenaar van de netten en zorgt voor energietransport

Joblift: Zonne-energie is banenmotor
Volgens Joblift, een website voor het zoeken van een baan, is zonenergie de banenmotor van Nederland met 3.262 vacatures in 2016.

Subsidietenders H2, CCS en DEI
RVO stelt drie subsidietenders open vanaf 1 juli 2017: Waterstof, Carbon Capture Utilisations and Storage, Demonstratie Energie-Innovatie

Ondergrondse gelijkstroom of 380 hoogspanning?
Gelijkstroom wordt Europees gezien steeds belangrijker. Kun je met ondergrondse gelijkstroom de 380 hoogspanningskabels vervangen?

Industrieakkoord energieprestaties
Minister Kamp heeft een industrieakkoord energiebesparing afgesproken. De Nederlandse industrie gaat 9 petajoule besparen: 5% van het NL energieverbruik.

Klimaatramp dreigt door struisvogelpolitiek
Studenten van de TU Delft spraken hun grote zorgen uit over de huidige struisvogelpolitiek van politici waardoor er een klimaatramp dreigt.

Energietrends 2015 - 2030
CE Delft maakte een rapport: Energietrends 2015 - 2030 dat de basis legde voor de verdeling van energie-hoofdcategorieën in de Energieagenda 2016.

Proeftuinen willen opschalen maar hoe?
Urban Energy evalueerde 12 smart grid pilotprojecten. Hoe kunnen deze projecten opgeschaald worden in Nederland waardoor we de energietransitie versnellen?

Zweden subsidieert thuisbatterijen met 60%
Zweden wil in 2040 volledig over zijn op hernieuwbare energie. Om dat te kunnen waarmaken is het land gestart met een subsidieregeling voor thuisbatterijen.

Berenschot: 7 kansen voor succesvolle energietransitie
Berenschot onderzoek naar kansen energietransitie. Nr. 1: CO2-neutraal goed mogelijk met CO2-afvang maar 80 belemmerende regels en evenzovele hinderpalen

Overzicht Nederlandse Windparken
Overzicht grote Nederlandse windparken op land en op zee. De projecten vallen allemaal onder de rijkscoördinatieregeling (RCR).

Overzicht Grote Gasprojecten
Wil je weten welke grote gasprojecten er in Nederland gaande zijn? Dan hebben we nu een behoorlijk volledige lijst via het ministerie van EZ.

Overzicht Hoogspanning projecten
Wil je weten welke grote hoogspanning projecten er in Nederland gaande zijn? Dan hebben we nu een behoorlijk volledige lijst via het ministerie van EZ.

Industrie: Groen is poen
Industrie: Groen is poen. Niet alleen vanwege de winst voor het milieu. Er liggen gewoon heel veel kansen en het levert nu al tienduizenden banen op.

EZ Energieagenda naar 2050
EZ Energieagenda naar 2050. Op 7 december kwam het Kabinet de Energieagenda: een schets van de route naar CO2-arme energievoorziening in 2050.

Nationale klimaatadaptatiestrategie
De Nationale klimaatadaptatiestrategie is vastgesteld door het Kabinet. Nodig want de gevolgen van de klimaatopwarming zijn regelmatig zichtbaar.

Engie sluit 4 gascentrales
Engie sluit op 1 januari 2 van de 5 gasgestookte Eemscentrales definitief. Begin 2018 worden nog twee centrales stilgelegd.in Nederland.

CBS: 2015 steeg CO2-uitstoot 5%
Alle goede voornemens ten spijt: Het CBS onderzocht de Nederlandse CO2-uitstoot en kwam met een teleurstellend maar niet onverwacht bericht. In 2015 hebben we als land +5% emissie extra uitgestoten ten opzichte van 2014!

Nieuwe marktregels voor systeem van de toekomst
Volgens de Overlegtafel zijn - voor het energiesysteem van de toekomst - aanpassingen nodig van afspraken, marktregels, rollen en verantwoordelijkheden

TenneT krijgt 1,19 miljard
De regering reserveert in de periode 2017 - 2020, 1,19 miljard euro voor TenneT om de kredietwaardigheid van de netbeheerder te vergroten.

Industrie wil CO2-opslag
De industrie vroeg vorige week aan het kabinet om ‘onmiddellijk’ aan de slag te gaan met CO2-opslag. Nederland heeft gespecialiseerde industrie en ervaring met ondergrondse opslag van gassen. Nederland kan marktleider worden.

Toolkit met rekenmodellen geeft energietransitie vorm
Afgelopen week heeft Netbeheer Nederland een toolkit gepubliceerd waarin energietransitie rekenmodellen zijn beschreven. Deze toolkit helpt gemeenten, woningbouwverenigingen en energiecoöperaties in de keuze van gereedschappen om hun energievraagstukken op te lossen.

Pilotregio's energiestrategieën van start
5 VNG-pilotregio's werken samen om de energietransitie te versnellen. Samenwerking zorgt ervoor dat gemeenten hun CO2 footprint fors terug dringen.

Industrie kan 80% CO2 reduceren
Zonder afbreuk te doen aan de concurrentiepositie kan de energie-intensieve industrie 80% CO2-emissiereductie realiseren. Dat vraagt wel een aantal beleidsmaatregelen, waaronder een hervorming van het EU Emissions Trading System (ETS)

Bedrijven aan de beurt
Er komen voor het eerst wettelijke maatregelen om afspraken over energieverbruik bij bedrijven en de grote industrieën af te dwingen.

Energiebelasting Differentiëren?
Door de energiebelasting te differentiëren, kan Nederland snel grote stappen nemen om CO2 neutraal te worden, aldus Frans Rooijers, directeur van CE Delft.

Warmtenet te duur?
Warmtenet te duur? Dagblad Trouw redacteur Vincent Dekker waarschuwt dat de aanleg van kostbare warmtenetten over een aantal jaren wel eens weggegooid geld zou kunnen zijn. De plussen en minnen op een rij.

Toekomstvisie van Kamp in het Energierapport
Wil je weten wat minister Kamp in zijn net gepubliceerde Energierapport schrijft? Je vindt het hier: Energierapport - Transitie naar Duurzaam.

Green Deal stimuleert hergebruik restwarmte
Minister Kamp komt met een green deal regeling die het hergebruik van restwarmte en duurzame warmte moet stimuleren. Met deze groene warmtebronnen kunnen huizen en gebouwen verwarmd worden.

Energiedialoog om CO2 terug te dringen
Minister Kamp stelt een Energiedialoog voor om de transitie naar meer groene energie en minder CO2 te versnellen.

Windparken toch op tijd gereed - ondanks gecancelde wet STROOM
Jurist Roland de Vlam zegt dat windparken toch op tijd klaar kunnen zijn. Ondanks dat de wet STROOM is weggestemd. Als ik er vanavond mee begin, is dat morgenochtend klaar. Het moeilijkste werk is al gedaan

Qurrent verwijt overheid 'handrembeleid'
Qurrent vindt dat er in Nederland een ‘handrembeleid’ voor groene energie wordt gevoerd door moeilijke procedures, averechts werkende fiscale regelingen en belemmeringen

Vertraging Wind op Zee door verwerping wet STROOM
De verwerping van de energiewet STROOM betekent zes maanden vertraging voor uitbreiding Wind op Zee. Dit komt omdat een deel uit de wet gaat over het aanwijzen van TenneT als netbeheerder voor het zogeheten NET op Zee.

Waarom het NET gesplitst werd
In het wetsvoorstel 'Stroom' is opgenomen dat elektriciteitsnetwerken worden afgesplitst van energieleveranciers. Waarom?

Kamp wil heffing op zonne-energie huishoudens
Minister kamp wil zelf opgewekte elektriciteit gaan belasten. Huishoudens gaan inleveren op hun terug geleverde stroom.
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -Uitkomsten van de klimaattafels in het Klimaatakkoord
- -Overzicht Nederlandse Windparken
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Wij hebben ook geen update mogen ontvangen Douwe.
- -Geen waterstof! Stip daar gewoon mee. Electrciteit opwek kan prima in Europa. Hierin opslaan en klaar. Mijn dak wekt genoeg op voor E nu. Windmolen er bij voor een grote wijk en klaar. Geen verli8aan omzetting naar waterstof. 50% is véél te veel.
- -Volgens Michael Shellensberger zou Duitsland tot nu toe al € 580 miljard in zon en wind geïnvesteerd hebben. Ik probeer dit te verifiëren, maar kan tot nu toe geen officiële cijfers over de investeringen van Duitsland en andere landen vinden, bijvoorbeeld een EU overzicht. Misschien kunt u mij wijzer maken. Ik wil op mijn website namelijk graag een aantal bijdragen over de energietransitie plaatsen en publiceer ook regelmatig in landelijke media.
- -Kom op zeg Thierry. Hou je eigen achterban voor de gek.
- -Is het een idee om oude bunkers geschikt te maken voor een opslag unit met basalt.