Vangrails leveren energie op

Vangrails langs de snelwegen leveren zonenergie

Vangrails leveren energie op
N194 bij Heerhugowaard

Vangrails langs de snelwegen transformeren naar groene energiebronnen. In Heerhugowaard (NH) wordt een pilot uitgevoerd waarin flexibele zonnecellen aangebracht zijn op een dubbele vangrail.

Onderzocht wordt of op een veilige en duurzame manier energie kan worden opgewekt voor wegverlichting en matrixborden, of voor levering aan het elektriciteitsnet. De proef duurt een jaar: van juli 2018 tot en met het najaar van 2019.

Zonnecellen worden al geruime tijd geïntegreerd in flexibele folies. Voor zonnedaken op boten, gebouwen en auto’s is dat ideaal en ook al is het rendement van de flexibele solar folies minder dan zonnepanelen, het rendement wordt wel steeds beter.

Vangrails Pilot

Onlangs werd de flexibele folie met zonnecellen aangebracht in de dubbele vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Twee twee soorten solar folies zijn aangesloten op elektrische apparaten en worden inmiddels getest en vergeleken om volgend jaar te kunnen beoordelen wat de resultaten zijn van de verschillende folies.

Volgend jaar verwacht de projectgroep antwoord te kunnen geven op vragen als:

  • Hoe groot is de elektriciteitopbrengst?
  • Blijft de folie goed functioneren langs een weg in alle seizoenen?
  • Wordt de energie goed getransporteerd, ook als er een onderdeel uitvalt?

De verzamelde data gaat inzicht geven of de pilot succesvol is en of de proef op grotere schaal, langs verschillende N- en Snelwegen kan worden uitgerold. Link naar het onderzoek op de Energiekaart.net

Projectpartners

Het project wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid en de Hogeschool van Amsterdam.

Subsidie

iDEEGO (innovatie Duurzame Energie en Energiebesparing Gebouwde Omgeving) regeling van de topsector Energie, via RVO.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties