warmtesysteem van de toekomst

Alles over warmtenetten

Alles over warmtenetten
Hoe groot de CO2 besparing van een warmtenet is, hangt af van de bron. Het Amsterdamse warmtenet zorgt voor een CO2 reductie van zo’n 50%. Als de energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is, zoals kassen of de verbranding van biomassa, is de winst voor het klimaat nog groter.

Warmtenetten de nieuwe toekomst?

Steeds meer huizen schakelen over van gas naar elektrisch of worden verwarmd door een warmtenet. Het einde van het gastijdperk nadert. Hoe draagt een warmtenet bij aan de klimaatdoelstellingen?

Waarom een warmtenet?

(Rest)warmte komt veel voor in de industrie. Hete lucht uit een afvalverbranding of koelwater. We besparen veel energie om die restwarmte te gebruiken om daarmee huizen te verwarmen.

Inmiddels worden zo’n half miljoen huizen verwarmd via stadsverwarming. Het is comfortabel, huishoudens hebben geen gedoe met een boiler of een kapotte CV ketel. Wel klagen ze over de relatief hoge energierekening.

Hoe groot de CO2 besparing van een warmtenet is, hangt af van de bron. Het Amsterdamse warmtenet zorgt voor een CO2 reductie van zo’n 50%. Als de energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is, zoals kassen of de verbranding van biomassa, is de winst voor het klimaat nog groter.

Wie legt de warmtenetten aan?

De huidige warmtenetten zijn doorgaans in handen van de partij die de energie levert. Zij krijgen jarenlange contracten omdat er miljoenen geïnvesteerd moeten worden in ondergrondse leidingen.

Een warmtenet kan ook op kleinere schaal

  1. In het project ‘Tussen Kunst & Kas‘ wisselt de Hortus warmte en koude uit met de Hermitage in Amsterdam.
  • Er zijn plannen om Schaatsbanen als de Jaap Edenhal als warmteleverancier voor de wijk te maken. Immers, bij het maken van ijs wordt veel warmte geproduceerd.

Particulier of overheid?

Voor de CO2 reductie is het goed dat iedereen die restwarmte produceert, deze warmte terug kan leveren aan warmtenetten. Energieleveranciers maar ook particulieren met een zonneboiler.

Daarom gaan er stemmen op om van warmtenetwerken, overheidsbedrijven te maken.

De kosten van een warmtenet

Voor huiseigenaren kunnen de kosten oplopen. Helemaal als ze nog over gaskachels beschikken:

  • Het afschaffen en ombouwen van een CV loopt in de papieren
  • Het fornuis moet vervangen worden
  • En de energietarieven zijn doorgaans wat hoger

Daarom worden er nu in Nederland vooral veel huizen omgebouwd in samenwerking met woningbouwcorporaties die de woningen toch al wilden renoveren.

Uiteindelijk zullen ook de meeste particulieren van het gas afgaan. Dus in plaats van een dure HR-ketel aan te schaffen, moeten gemeenten hun burgers zo goed mogelijk informeren over de alternatieven.

Maar liefst 400.000 huishoudens zijn dit jaar toe aan de vervanging van hun cv-ketel. Als deze allemaal kiezen voor een warmtepomp, bespaart dat Nederland 640 miljoen m3 gas en 1,15 miljoen ton CO2-uitstoot. Dat is evenveel als wanneer er 1.000 auto’s 144 rondjes om de aarde zouden rijden, volgens Natuur & Milieu.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties