Warmtenet Eeklo

35% Burgerparticipatie in Warmtenet Eeklo (België)

Warmtenet Eeklo
De gemeente Eeklo, de provincie West-Vlaanderen, ontwikkelaar Veolia en de burgercoöperatie werken samen dragen gezamenlijk de kosten voor de uitbreiding.

Eeklo gaat het warmtenet uitbreiden. Voorwaarde voor de gemeente was 35% burgerparticipatie.

 

Gemeente Eeklo

Bijzonder aan het warmtenet van Eeklo is dat ook burgers mee eigenaar kunnen worden van het warmtenet. Dat was één van de eisen van de gemeenteraad. In totaal staat 35% van het project open voor rechtstreekse financiële participatie. De gemeente is de grote aanjager van de burgerparticipatie waarbij iedere inwoner vrijwillig kan aansluiten en leden hetzelfde tarief betalen als voor het huidige aardgas.

Wie wil afschakelen van aardgas, stookolie en steenkool door een individuele investering in een warmtepomp of pelletketel, zou veel duurder uitkomen volgens Ecopower.

De Europese Commissie toonde interesse voor de aanpak in Eeklo en hoopt via het Interreg-Project COBEN lessen te trekken voor haar energiebeleid.

Restwarmte

Al in 2009 gaf Ecopower een voorzet voor het warmtenet toen bestudeerd werd hoe de restwarmte van de IVM-verbrandingsoven in de stad benut kon worden. Een haalbaarheidsstudie uit 2012 toonde aan dat het technisch en financieel mogelijk is om alle gebouwen in Eeklo te verwarmen met de restwarmte die nu nog de lucht wordt ingeblazen.

Ecopower en het gemeentebestuur hebben al veel langer een nauwe, duurzame relatie. In 2001 kon Ecopower dankzij de politieke visie van het gemeentebestuur over het belang van burgerparticipatie zijn eerste windturbines plaatsen, een mijlpaal voor de energiecoöperatie.

Bekijk hier de windprojecten van Ecopower in de regio.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties