Wat doet een Aggregator?

Wat doet een Aggregator?

Wat doet een Aggregator?
Met de flexibiliteit die de Aggregator verzamelt, kan de netbeheerder pieken in het elektriciteitsnet verminderen en stroomstoringen voorkomen.

Aggregator is een opkomende dienst die ervoor zorgt dat – een groep van – huishoudens en bedrijven energie(kosten) besparen door flexibele inkoop van energie en/of teruglevering van energie.

Energiegebruikers die hun vermogen ter beschikking willen stellen kunnen dit doen via een derde partij. De derde partij is in de meeste gevallen een partij die verschillende netgebruikers aggregeert. Men noemt deze derde partij daarom de aggregator.

De aggregator is ook de partij die ervoor zorgt dat slimme apparaten gekoppeld zijn in een energiesysteem en flexibel kunnen reageren op beursprijzen van energie.

Liv is zo’n aggregator

Lyv Smart Living ontwikkelt slimme energiesystemen (waaronder de Smart Consumer Gateways), die rekening houden met de dynamische wisselwerking tussen vraag en aanbod van energie en die daarop sturen. Uitgangspunten hierbij zijn:

  • energiebesparing  (dus ook op de kosten)
  • gebruiksgemak
  • comfortverhoging voor de consument
  • maximale privacy

Dankzij een onafhankelijke positie kan Lyv belangen van de consument optimaal invullen. Met Lyv heeft de consument de regie over energie zelf in de hand en is baas in eigen huis.

Ook netbeheerders zouden graag Aggregator dienstverlening opzetten. Om dit te kunnen starten, moet de overheid de wet- en regelgeving aanpassen.

Hoe werkt een Aggregator?

Een Aggregator stuurt slimme apparaten aan in huis of energieverbruikende processen bij bedrijven. Van tevoren voorspelt hij hoeveel stroomverbruik hij dan naar boven of beneden kan sturen. Dit is flexibiliteit.

Deze flexibiliteit verkoopt de Aggregator op een aparte flexibiliteitsmarkt om vraag en aanbod van energie en daarmee het elektriciteitsnet in balans te houden.

Met de flexibiliteit die de Aggregator verzamelt, kan de netbeheerder pieken in het elektriciteitsnet verminderen en stroomstoringen voorkomen. Deze pieken nemen toe naarmate we steeds meer elektrische apparaten gaan gebruiken en er steeds meer energie wordt opgewekt uit duurzame, grillige bronnen als wind en zon.

Win-win

De aggregator gaat in de toekomst waarschijnlijk een steeds grotere rol spelen. Dit is een win-win situatie.

  • De flexibiliteitdiensten van de Aggregator zijn een efficiënter alternatief voor het verzwaren van de netten om de uitdagingen van de energietransitie het hoofd te bieden
  • Energiegebruikers betalen een lager tarief of krijgen meer geld voor hun terug geleverde energie

Blockchain technologie

Er zijn meer nieuwe technologieën in opkomst die bijdragen aan de flexibiliteit van vraag en aanbod. Sinds begin 2017 testen TenneT, IBM en VandeBron de zogeheten blockchain technologie.

Tennet gaat de blockchain technologie testen voor het opladen van elektrische auto’s. In de test moeten zo’n 200 klanten toestemming geven om hun laadsessie een kwartier te onderbreken wanneer er een tekort aan stroom dreigt. Consumenten krijgen er ook geld voor: bijdragen aan netbalans levert de klant zo’n 250,00 euro per jaar op.

Gerelateerde factsheets

 

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties