Warmtenet Moerdijk

Wat doet een energiemaatschappij?

Warmtenet Moerdijk, Wat doet een energiemaatschappij?
Warmtenet Moerdijk: Met de nieuwe turbine wil Attero zelf elektriciteit gaan opwekken in plaats van uitsluitend warmte te leveren aan de naastgelegen e-centrale.

De energiemaatschappij is de leverancier – en soms ook producent – van energie (elektriciteit, warmte, gas). 

Energieleverancier versus Netbeheerder

De energieleverancier is verantwoordelijk voor de levering van energie. De netbeheerder is verantwoordelijk voor een betrouwbaar energienet waardoor de energie getransporteerd wordt.

Energiemaatschappij

Er zijn dus energieproducten en energieleveranciers. Een aantal producten levert ook aan particuliere klanten en grootverbruikers. We zullen ze toch even scheiden:

Energieproducten

In principe kunnen alle huishoudens en bedrijven energieproducent zijn. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op je huis of kantoor. Je kunt ook denken aan de industrie als energieproducent omdat er een toenemend aantal (productie)bedrijven restwarmte via een warmtenet levert aan de omgeving.

Daarnaast zijn er energieproducenten die elektriciteit opwekken in elektriciteitscentrales. De grootste producenten in Nederland zijn Nuon, Essent, Engie, Intergen, Delta, EDF, Eneco en E.ON.

Klik hier voor een overzicht van ‘alle’ elektriciteitscentrales in Nederland

Energieleveranciers

Energieleveranciers zorgen voor de levering van stroom, en/of warmte en/of gas naar woningen en bedrijven. Hiervoor maken zij gebruik van de transportnetten van de regionale netbeheerders. De rijksoverheid stimuleert dat consumenten jaarlijks hun energieprijzen vergelijken met nieuwe aanbiedingen. Het aantal energieleveranciers waaruit je kunt kiezen is de afgelopen 10 jaar flink toegenomen.

Particulieren en bedrijven kunnen zelfs nog kiezen voor 1 leverancier voor gas en 1 voor elektriciteit. je kunt natuurlijk ook kiezen voor 1 leverancier van gas en elektriciteit.

Dit is een groot verschil met de netbeheerder. Daarvoor kun je niet kiezen. De Netbeheerder is gekoppeld aan een regio in Nederland en is afhankelijk van waar je woont of waar je bedrijf gevestigd is.

Klik hier voor een overzicht van ‘alle’ energieleveranciers in Nederland

Energiemaatschappij wordt in de volksmond dus ook gebruikt voor energieleverancier maar hier kan verwarring over ontstaan. Daarom, en omdat er nog meer interessants te melden is, hebben we hier een artikel aan gewijd.

Vanaf 2018: meerdere energieleveranciers op één elektriciteitsaansluiting

Consumenten en bedrijven kunnen vanaf 2018 kiezen voor meerdere energieleveranciers op één elektriciteitsaansluiting (dus niet voor gas!). De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit besloten om meer keuzevrijheid voor consumenten en bedrijven te creëren en om de energietransitie naar lokale, duurzame energie te stimuleren.

Twee energieleveranciers op één aansluiting?

  • Stel dat je als consument naast je woning een laadpaal voor je elektrische auto hebt, dan kun je ervoor kiezen om een volledig groene energieleverancier voor je laadpaal te contracteren en voor het energieverbruik van je woning een andere energieleverancier.
  • Nog een voorbeeld: lever je stroom terug omdat je zonnepanelen op het dak hebt? Dan kun je voor de teruglevering een andere leverancier kiezen dan voor de afname van je stroom.
    Dit bevordert de decentrale opwek van duurzame energie doordat er meer concurrentie ontstaat op de markt voor de teruglevering van stroom.
    Voor lokale partijen is het hiermee nog aantrekkelijker om zelf duurzame energie te produceren.

2 energieleveranciers, 2 meters

Wil je twee energieleveranciers contracteren op een aansluiting, dan wordt een tweede elektriciteitsmeter geïnstalleerd naast de bestaande meter. De kosten voor het plaatsen van een tweede elektriciteitsmeter komen voor eigen rekening.

Maar met 2 energieleveranciers hoeft er geen extra elektriciteitsaansluiting aangebracht worden waardoor de netbeheerkosten gelijk blijven.

Per (slimme)meter is het mogelijk om een andere energieleverancier te contracteren en per meter wordt bijgehouden hoeveel stroom je afneemt en eventueel terug levert.

Betaal ik met twee energieleveranciers op één aansluiting ook meer aan netbeheerkosten?

Bij meerdere energiecontracten op één aansluiting horen ook meer administratieve handelingen voor de netbeheerder. Een logische gedachte dat daarmee ook de netbeheerkosten stijgen. Toch is dit niet het geval. De ACM heeft besloten dat de netbeheerkosten gelijk blijven. De kosten voor het plaatsen van een tweede elektriciteitsmeter komen wel voor eigen rekening.

Bij welke leverancier saldeer je?

Iedere elektriciteitsmeter werkt afzonderlijk van elkaar en zodoende kun je per meter salderen. Kies daarom zelf bij welke energieleverancier je saldeert!

Interesse? Vraag het de netbeheerder!

Je netbeheerder is degene bij wie je moet zijn om twee leveranciers op één aansluiting te contracteren. Voor de installatie van een extra elektriciteitsmeter rekenen zij gereguleerde tarieven.

Gerelateerde factsheets

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties