Wat doet een netbeheerder?Wat doet een netbeheerder?

Wat doet een netbeheerder?

Wat doet een netbeheerder?Wat doet een netbeheerder?
De netbeheerder is verantwoordelijk voor een betrouwbaar energienet en zorgt dat de energie optimaal getransporteerd wordt. De energieleverancier is verantwoordelijk voor de levering van energie.

Een netbeheerder is een onafhankelijk nutsbedrijf dat een transportnetwerk voor energie (gas, elektriciteit en warmte) beheert.

Netbeheer is door de overheid vastgelegd in de Gaswet en Elektriciteitswet (1998).

Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de netten, ze zijn eigenaar van de netten en ze zorgen voor het transport van elektriciteit en gas.

De Autoriteit Consument & Markt houdt toezicht op de netbeheerders en stelt per netbeheerder de tarieven voor transport van energie vast. Deze tarieven zijn te vinden op de website van de ACM.

10 netbeheerders

 • De Nederlandse Gasunie is verantwoordelijk voor het beheer van het landelijke gasnetwerk.
 • De 8 regionale netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het beheer van de middenspanning- en laagspanningsnetten (Liander, Rendo Netwerken, Stedin, Westland Infra, Enduris, Cogas, Edinet en Enexis)
 • TenneT zorgt ervoor dat de regionale netten verbonden zijn, is de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet en beheerder van windparken op zee
 • Netbeheer Nederland is de brancheorganisatie van de netbeheerders

Aansluitingen op het net worden door de netbeheerder geregeld inclusief de plaatsing van de slimme meter.

Netbeheerder versus energieleverancier

De netbeheerder is dus verantwoordelijk voor een betrouwbaar energienet waardoor de energie getransporteerd wordt. De energieleverancier is uitsluitend verantwoordelijk voor de levering van energie.

Gevolgen van de energietransitie voor netbeheerders

Vroeger telde de netbeheerders hoeveel huizen, scholen en (bedrijfs)gebouwen er in een nieuwe wijk kwamen, berekende hoeveel leidingen en kabels er nodig waren en legde deze aan. Maar met de versnelde toename van hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zon- en waterenergie, heeft de netbeheerder te maken met flinke uitdagingen. Op een zonnige dag kan het plaatselijke netwerk ineens overvoerd worden met groene stroom. Omdat netbeheerders de opdracht hebben om te zorgen voor een betrouwbaar net, werken ze in energieprojecten nieuwe concepten uit waarbij ‘balans op het elektriciteitsnet’ vaak de centrale doelstelling is. Daarbij wordt geëxperimenteerd met :

 • Slim energiemanagement met behulp van nieuwe software om energiestromen beter te leiden
 • energieopslag zoals batterijen om energiepieken op te kunnen vangen
 • als kabels vervangen moeten worden, worden zwaardere kabels overwogen
 • restwarmte hergebruik voor het opwarmen van een wijk
 • het organiseren van toegang de toegang tot het net voor alle partijen die dat willen

Netbeheerder en de gemeente

Gemeenten spelen een essentiële rol in de energietransitie. Veel gemeenten hebben zich ten doel gesteld om emissies flink te verlagen. Die doelstelling wordt vertaald in onder andere:

 • het stimuleren van elektrisch vervoer (en de infrastructuur die daarvoor nodig is)
 • wind- en zonneparken
 • het benutten van restwarmte

Dus is het van belang dat een gemeente al tijdens het maken van de plannen, aan tafel gaat zitten met de regionale netbeheerder zodat deze kan uitleggen wat de consequenties zijn van een gemeentelijke keuze. Door samen scenario’s op te stellen en hierop de keuze te maken, zorgt de gemeente ervoor dat de betrouwbare stroom gewaarborgd is tegen de laagste kosten.

Toelichting netbeheerkosten (netwerkkosten)

Gerelateerde factsheets

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties