Waterschappen worden energieneutraal

Waterschappen presenteren 220 energieprojecten

De Waterschappen willen als eerste overheid volledig energieneutraal worden. Welke projecten hieraan bijdragen kun je zien op de digitale energiekaart met een overzicht van ruim 220 energieprojecten die zorgen voor energiebesparing, -opwekken en -opslag.

Demand respons

Een mooi voorbeeld is pompen laten draaien in daluren zoals het Hoogheemraadschap Noord-Holland dat sinds kort doet met honderden gemalen in de regio die het waterpeil in orde moeten houden.

Met een demand respons platform kan het Hoogheemraadschap de gemalen nu of afstand aansturen waardoor ze draaien in daluren.

We willen meer

Tijdens de landelijke Waterschapsdag zei Stefan Kuks, vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen:

“Met de energiekaart laten we zien op welke manieren we werken aan duurzame energie en energiebesparing. Maar er zijn nog veel meer kansen! Daarom nodigen we burgers en bedrijven uit om met duurzame initiatieven te komen, zodat we samen Nederland energieneutraal kunnen maken.”

Ambities Waterschappen

De Waterschappen willen nog meer werk maken van het opwekken van duurzame energie, zoals biogas, windenergie, zonenergie en waterkracht. Daarvoor werd op de Waterschapsdag een Green Deal Energie ondertekend door de waterschappen, STOWA en het Rijk.

De nieuwe Green Deal Energie is een volgende stap in de uitvoering van het SER Energieakkoord, waarin is afgesproken dat de waterschappen in 2020 voor 40% in het eigen energieverbruik zullen voorzien.

Onderzoeksprogramma

De komende jaren wordt gezamenlijk meer dan 800 duizend euro extra geïnvesteerd in innovaties en onderzoek naar energieproductie en energiebesparing in het waterbeheer. Er wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheid meer energie te besparen bij de poldergemalen.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties