Waterschappen zijn goed bezig

Waterschappen zijn goed bezig

Waterschappen zijn goed bezigDe Nederlandse Waterschappen leveren een flinke bijdrage aan de energietransitie. Van energieopwek tot opslag.

De waterschappen willen in 2020 minstens 40% van het eigen energieverbruik zelf duurzaam produceren. Vooral het vrijkomende biogas uit de zuivering van afvalwater, kan gebruikt worden voor de eigen energievoorziening.

Overschot

Door nieuwe technieken kunnen we waterschappen steeds meer  biogas terugwinnen uit afvalwater en in potentie zelfs meer opwekken dan ze zelf nodig hebben. Deze extra energie zal dus ook de omgeving van stroom en/of warmte kunnen voorzien.

Meer energieopwek

  • Waterschappen plaatsen in toenemende mate zonnepanelen en windmolens op eigen terrein
  • Restwarmte en koud water wordt gewonnen uit oppervlakte water
    Grofweg kan vanuit het watersysteem in 54% van de nationale koudevraag, bijvoorbeeld voor de koeling van gebouwen, worden voorzien, namelijk 3,8 van 7 Petajoule. En in twaalf procent van de warmtevraag, zoals de verwarming van gebouwen.

Waterschappen werken samen met gemeenten en provincie

De energietransitie is een belangrijk onderdeel van Naar een duurzaam Nederland, de gezamenlijke investeringsagenda van de provincies, gemeenten en waterschappen.

  • Met deze agenda willen we de overgang naar een energieneutraal en klimaatbestendig Nederland versnellen.
  • De decentrale overheden vragen het nieuwe kabinet om mee te investeren, knelpunten in wet- en regelgeving weg te nemen en een Nationaal Programma Energietransitie te starten.

Weten welke projecten bij jou in de buurt zijn? Klik op deze link

 

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties