aardgasvrije wijken

Als de wet achterblijft hebben koplopers ruimte nodig

aardgasvrije wijken - wet en regelgeving
Aardgasvrije wijken. ‘Ik zie het mensen met geld nog wel doen, maar wat voor ‘Jan met de pet’? Hoe kan die de transitie maken, gegarandeerd door de markt?

Zolang de wet achter blijft, is het zaak te werken met koplopers die intrinsiek gemotiveerd zijn om nieuwbouwwoningen aardgasvrij te maken. Dat zet Squarewise in haar lijst met tips voor gemeenten die van het gas af willen.

Nu is er nog een gas aansluitplicht voor netbeheerders die de energie infrastructuur moeten verzorgen in (nieuwbouw)wijken. Dat gaat natuurlijk veranderen maar intussen zijn het de innovatieve bedrijven die oplossingen bieden waar een gemeente wellicht zelf nog niet aan gedacht heeft.

Zoals in Woerden, waar de gemeente samenwerkt met Woningwaard om wijkbewoners te voorzien van stap-voor-stap oplossingen naar aardgasvrij. Daar moet experimenteerruimte voor komen. Ook in de wet- en regelgeving.

Adviesbureau Squarewise heeft een lijst tips opgesteld voor gemeenten die aan de slag willen met aardgasvrije wijken.

Wet en regelgeving blijven achter

Benut uw invloed op de landelijke overheid om minimaal het volgende te regelen:

  • Er moet stabiel, ambitieus beleid op het gebied van energie en klimaat komen, met daarin duidelijke keuzes.Laten we in het nieuwe Energieakkoord niet inzetten op het laten bloeien van duizend bloemen, maar kiezen voor een concreet toekomstbeeld en daar de regels geschikt voor maken.
  • Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen een termijn te communiceren waarop bestaande woonwijken aardgasvrij zullen zijn, zodat bewoners hun aankoopbeslissingen (Hr-ketel vervanging, aanschaf nieuw fornuis) daarop kunnen aanpassen.
  • Er moeten fiscale maatregelen komen, zoals een uitbreiding van de nationale hypotheekgarantie of een gebouwgebonden financiering, zodat mensen het daadwerkelijk kunnen betalen én financieren.

Uiteraard is het van belang om in het beleid te verankeren dat nieuwbouw niet meer op het aardgasnetwerk wordt aangesloten.

Lees de lijst tips hier

Ter illustratie

In 2050 moet heel Nederland voorzien zijn van duurzame energie. Dat betekent dat ruim 7 miljoen huishoudens van het aardgas af moeten; een reusachtige en complexe opgave die nú moet worden opgepakt.

En hoewel aardgas in de afgelopen paar jaar wel al van “panacee naar paria” ging, is de grote verbouwingsopgave nog nauwelijks begonnen.

Sterker nog: we bouwen nog altijd meer nieuwbouwwoningen die we aansluiten op aardgas dan dat we bestaande woningen van het gas afhalen.

Bovendien hebben we op dit moment nog veel te weinig vakmensen om de 200.000 woningen per jaar te verbouwen, die nodig zijn om onze ambities te halen. Jan Rotmans noemde het de grootste opgave van Nederland van de afgelopen 150 jaar.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties