msc. (M.J.) Mart van der Kam

Mart van der Kam is PhD Candidate at the Copernicus Institute of Sustainable Development, Section of Innovation Studies. His research focusses on the role of consumer adoption and behavior in the transition to smart energy systems.

Mart van der Kam Education

  • 2011 – 2014 Utrecht University, Master’s degree in Sustainable Development
  • 2007 – 2011 Utrecht University, Bachelor’s degree in Physics

Work Experience

  • 2014- Utrecht University, Ph.D. Candidate
  • 2013 – 2014 Utrecht University, Student Researcher
  • 2009 – 2014 Freelance Personal Teacher

Publications

Batterijen op wielen

Elektrische auto’s kunnen dienen als batterij voor groene energie. (…) Omdat de meeste auto’s veel stilstaan, kunnen ze zo volop worden ingezet voor flexibel laden. Door langzamer of sneller te laten laden kunnen pieken en dalen worden opvangen. Bovendien kun je door gelijkmatiger te laden de piekvraag van elektrische auto’s meer verspreiden over de dag. Nog mooier wordt het als je ook de accu van de auto gebruikt voor opslag. Je kunt dan overdag zonne-energie opslaan in de auto om ’s avonds een wasje, of die van de buurman, te draaien.

Dat klinkt nog als toekomstmuziek, maar in Nederland wordt hier al volop mee geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld in Lombok in Utrecht, waar de uitrol van de eerste Europese bi-directionele laadpalen is begonnen. Een stadse wijk als Lombok is bij uitstek geschikt voor dit soort systemen, omdat ook als de zon schijnt er veel auto’s geparkeerd staan. Slimme algoritmes kunnen de lokaal opgewekte zonne-energie optimaal verdelen. Hierbij houden ze rekening met de weersvoorspelling, lokale energievraag én de wensen van de autorijder. Deze kan als tegemoetkoming voor het beschikbaar stellen van de accu goedkoper de auto volladen. Tegelijkertijd is de netbeheerder blij met verminderde druk op het lokale energienet.

Elektrisch vervoer en zonnepanelen dragen dus niet alleen op zichzelf bij aan het oplossen van duurzaamheidsproblemen, maar vullen elkaar zo aan zodat ze het beste uit elkaar kunnen halen. (…/)

Links to projects and researches

Research Group :

consumer adoption and behavior

Specialisatie :

Smart Grids: Socio-technical Systems

Universiteit Utrecht

 Willem C. van Unnikgebouw, Heidelberglaan 2
       3584 CS Utrecht
   M.J.vanderKam@uu.nl