windpark krammer

Windpark Krammer goed voor 23 miljoen!

windpark krammer
windpark krammer

Het windpark Krammer haalde ruim 23 miljoen toegezegde obligaties op. Ruim dertien miljoen meer dan het streefbedrag van tien miljoen euro.

Dat de obligaties van het windpark populair waren, bleek al op de eerste dag. Al op de dag van de opening van de campagne
‘Investeer mee in Windpark Krammer en versnel de energietransitie in Nederland!’ kwam de eerste tien miljoen aan obligaties binnen.

“Er is nu nog niet fysiek geld gestort”, legt directeur Tijmen Keesmaat uit. “Mensen hebben aangegeven hoeveel ze zouden willen participeren. Nu de inschrijving is afgerond, gaan we de obligaties toewijzen. Dan pas wordt het geld overgemaakt.”

Voorrang voor omwonenden

Bij die toewijzing van de inleg voor obligaties krijgen leden van Zeeuwwind en Deltawind en inwoners van Tholen, Goerree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland voorrang.

Keesmaat: “Vanuit die voorrangsgroepen hebben we het totale streefbedrag van tien miljoen euro gehaald.” Andere investeerders vallen dus buiten de boot, tien miljoen euro is het maximale bedrag.

Inschrijvers ontvangen waarschijnlijk vrijdag bericht of er obligaties aan hen zijn toegewezen en hoeveel. Geïnteresseerden konden meedoen vanaf vijfhonderd euro tot maximaal honderdduizend euro per persoon. Windpark Krammer belooft een rente van 6 tot 8 procent op het geleende geld, uitgesmeerd over een periode van tien jaar. Het windpark gebruikt het geld om te investeren.

Krammer Windpark

Het bouwen van een windpark is complex. Zeker op de Krammersluizen. Eerst wordt er een stalen voet gevlochten als basis van de windmolen. Die constructie wordt vervolgens overgoten met beton en in de grond geplaatst. Op dat fundament wordt de windmolen in stukken opgebouwd. Omdat de strekdammen waar de molens op worden gebouwd niet altijd breed genoeg voor een windmolen, wordt er op sommige plekken ook extra land aangelegd.

Tijdens de bouw is er veel aandacht voor flora en fauna. Zo zit er een detectiesysteem voor vleermuizen en vogels in de windturbines. Zodra er een dier in de buurt komt van de wieken, stopt de molen met draaien. Ondanks al deze regeltjes, zijn de Krammersluizen erg geschikt voor windmolens. Er staat een behoorlijk constante flinke wind.

Algemeen

  1. Er komen 34 windmolens op en rondom de Krammersluizen bij de Philipsdam
  2. De windmolens leveren uiteindelijk stroom aan 100.000 mensen.
  3. Er ligt een kabel van 13 kilometer van de windmolens naar Middelharnis (Goeree-Overflakkee)
  4. Er zijn ook bedrijven die stroom gaan afnemen: Google, Philips, AkzoNobel en DSM.
  5. In totaal werken 2.000 mensen aan het park.
  6. Het project kost 215 miljoen euro. Een deel wordt gefinancierd door de 4.000 leden van coöperaties Zeeuwind en Deltawind. De leverancier van de turbines, Enercon, brengt ook een deel van het geld in.
  7. Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland.
  8. De eerste windmolen levert al vanaf 2017
  9. In 2019 wordt het project afgerond.
  10. Het park ligt tussen drie natuurgebieden in: de Oosterschelde, het Krammer-Volkerak en de Grevelingen

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties