Hygro waterstof uit windenergie

Wordt waterstof het nieuwe gas?

Hygro waterstof uit windenergie
Waterstoftankstation NXT in Alkmaar, met op de achtergrond de windmolen. Beeld © NXT

Waterstof (H2) lijkt de laatste tijd bezig aan een nieuwe opmars als interessant ingredient voor het energiesysteem van de toekomst. Gaan we hiermee een nieuw tijdperk in als vervanger voor Nederlands gas?

Waterstof is een energiedrager, geen energiebron. Er is (veel) energie nodig om het te maken. Dat kan vervolgens weer omgezet worden in energie, bijvoorbeeld met een brandstofcel die via een chemische reactie waterstofgas omzet in elektriciteit en water.

Gekoeld en onder druk wordt waterstofgas een vloeistof: ‘vaste waterstof’. H2 ontstaat bij elektrolyse van water waarbij de samengestelde stof H2O onder invloed van elektrische stroom wordt ontleed in de enkelvoudige stoffen H2 en O (zuurstof).  Kerncentrales kunnen ook waterstofgas produceren door stoom te verhitten tot meer dan 1800 graden (thermolyse).

Laten we even inzoomen op de ontwikkelingen rondom waterstof:

Waterstofcentrale Eemshaven

De gasgestookte Magnumcentrale in Eemshaven wordt omgebouwd tot waterstofcentrale. De H2, vanaf 2030 gemaakt met zon- en windenergie, wordt vanaf 2023 eerst nog geproduceerd met aardgas. De CO2 die daarbij vrijkomt, wordt ondergronds opgeslagen. Dit is een initiatief van eigenaar Nuon ism Gasunie en Statoil.

Power to Waterstofgas in HyStock

13.000 zonnepanelen zorgen voor de energie die nodig is voor de productie van ‘groene’ waterstof in HyStock in het Groningse Zuidwending. Opgeslagen in cilinders kan dat waterstof gebruikt worden voor mobiliteit en de industrie. Daarnaast onderzoekt EnergyStock of het waterstofgas kosten efficient kan opslaan in cavernes in de zoutberg onder Zuidwending.

Power to Hydrogen to Gas

Sinds 2014 maakt Stedin duurzame stroom waterstof in het Rozenburg. Dat wordt door methanisering een synthetisch gas van aardgaskwaliteit. Op Ameland deed Stedin een proef waarbij groene stroom werd omgezet naar H2 om vervolgens te vermengen met aardgas. Maximaal 20% van het aardgas kon door H2 worden vervangen.

Waterstof windturbine

Vanaf dit jaar gaan in Noord Holland vrachtwagens rijden op H2 afkomstig van off shore windturbines. Het project H2Share werkt aan de ontwikkeling van een heavy duty waterstofvrachtwagen en een mobiel waterstoftankstation. Elektriciteit wordt in de turbines omgezet in H2 en aan land gebracht met speciale leidingen.

De nieuwe vrachtwagens hebben niet de beperkingen van batterijen: veel gewicht, lange laadtijden. Rijden op waterstof is op termijn goedkoper dan rijden op fossiele brandstof blijkt uit een het waterstofproject van Hygro, Composite Agency, ECN, Energy Expo en Energy Valley.

Energie eilanden

Gasunie, Tennet en het Deense Energinet onderzoeken hoe ze waterstof en andere gassen kunnen inzetten voor opslag en transport van elektriciteit van windparken op zee. Gekoppeld aan het project North Sea Wind Power Hub willen de partijen o.a. eilanden in de Noordzee aanleggen waar overtollige elektriciteit grootschalig wordt omgezet in waterstofgas en via de bestaande gasinfrastructuur naar het vasteland wordt getransporteerd.

Mobiliteit

Opmerkelijke bevinding uit KPMG’s Global Automotive Executive Survey 2017, een onderzoek onder bijna 1.000 sr. bollebozen uit de automotive industrie wereldwijd geeft aan dat 78% van hen waterstofauto’s als toekomst voor mobiliteit zien.

Waterstofpoeder H2Fuel

Het is nog maar de vraag of een speciale infrastructuur voor waterstof nodig is. H2Fuel is een ingenieuze Nederlandse vinding waarbij waterstof via een chemische verbinding omgezet wordt in poeder of een zogenoemde ‘slurry’. Dat kan onder normale druk vervoerd en opgeslagen worden. Dan zijn er dus geen speciale pompstations nodig. Als H2Fuel vermengd wordt met ultra puur water, komt de H2 direct weer vrij. Het is dus zeer geschikt voor transport of voor de industriële opslag van elektriciteit.

De ‘Routekaart voor H2‘ geeft een overzicht van initiatieven, plannen en toepassingen die als groeikernen voor waterstof in Nederland kunnen dienen.

 

 

 

    Waterstof uit de lucht of via poedervorm kunnen ideaal toegepast worden.
    Zeker decentraal de oplossing en veilig!!!

    Als ik ga zoeken naar informatie aangaande dit onderwerp dan vind ik artikelen die medio 2017 geplaatst zijn….heel jammer. De elektrische auto en alle milieu-onvriendelijke zaken én de lobby van multinationals en de politiek zijn mij een doorn in het oog. Kortetermijnpolitiek..
    Zijn er geen ontwikkelingen meer sindsdien in het waterstofgebruik???

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties