
Zonenergie stroomt door onze gasleidingen

‘Gasunie is van plan om met de stroom van 5000 zonnepanelen waterstofgas te gaan produceren’, kopt Gazprom-energy.nl op 13 april.
Dit is het bericht waar we al jaren op wachten. Want we barsten dadelijk van de groene energie. Zoveel dat we het maar moeilijk kwijt kunnen. Opslaan is nog steeds een flinke uitdaging. Behalve als we de groene stroom omzetten in waterstofgas want de gasleidingen infrastructuur ligt door heel Nederland en in Europa.
Is power to gas het ‘Ei van Columbus’?
Van zonenergie naar Power to Gas
De Gasunie heeft hoge verwachtingen van de zogeheten power to gas technologie. Met die technologie kunnen grote hoeveelheden elektriciteit worden omgezet in gasvormige energiedragers.
De achterliggende gedachte daarbij is dat gassen veel eenvoudiger en goedkoper opgeslagen kunnen worden dan elektriciteit.
De gassen zoals waterstofgas, kunnen vervolgens worden gebruikt in de transportsector of door de industrie. Ook kan er weer elektriciteit mee worden opgewekt.
Pilot
Omdat in de toekomst de behoefte aan opslag waarschijnlijk sterk groeit, wil Gasunie in Zuidwending een pilotproject opzetten. Met een vermogen van meer dan 1 MW noemt Gasunie het project een belangrijke stap in de opschaling van de power to gas technologie.
Deze zomer wil Gasunie de definitieve investeringsbeslissing nemen.
Reageer op dit artikel
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -Uitkomsten van de klimaattafels in het Klimaatakkoord
- -Overzicht Nederlandse Windparken
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Wij hebben ook geen update mogen ontvangen Douwe.
- -Geen waterstof! Stip daar gewoon mee. Electrciteit opwek kan prima in Europa. Hierin opslaan en klaar. Mijn dak wekt genoeg op voor E nu. Windmolen er bij voor een grote wijk en klaar. Geen verli8aan omzetting naar waterstof. 50% is véél te veel.
- -Volgens Michael Shellensberger zou Duitsland tot nu toe al € 580 miljard in zon en wind geïnvesteerd hebben. Ik probeer dit te verifiëren, maar kan tot nu toe geen officiële cijfers over de investeringen van Duitsland en andere landen vinden, bijvoorbeeld een EU overzicht. Misschien kunt u mij wijzer maken. Ik wil op mijn website namelijk graag een aantal bijdragen over de energietransitie plaatsen en publiceer ook regelmatig in landelijke media.
- -Kom op zeg Thierry. Hou je eigen achterban voor de gek.
- -Is het een idee om oude bunkers geschikt te maken voor een opslag unit met basalt.
Energie opslaan in ammoniak is niet mijn voorkeur maar in h2 wel