Zweden koploper CO2 reductie

Zweden koploper CO2 reductie
Zweden en Schotland zien de vele sociale, gezondheids- en economische voordelen die de transformatie naar groene energie met zich meebrengt

Zweden staat bovenaan en Schotland is een prima tweede in de CO2 reductie.

Zweden slaagde erin om een fenomenale bezuiniging te realiseren: 54,5% tussen 1990 en 2014. Dat tonen de nieuwe cijfers van de Schotse regering aan. 

Schotland verminderde de uitstoot van broeikasgassen met 39,5%. In vergelijking: 34,2% in Engeland, 17,9% in Wales en 16,5% in Noord-Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk – Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland – verminderde als geheel de CO2 footprint met 32,4%. Met 8% staat Nederland op de 12e plaats.

Zweden CO2 footprintHet zit Zweden in de genen

Zweden was het eerste land die een milieuprotectie agenda invoerde. Dat was al in 1967! Zweden’s standpunt is dat een duurzame en veilige energievoorziening moet worden bereikt door te focussen op de lange termijn energie-efficiëntie en een groter aanbod van groene energie. Het land kijkt niet naar wat er al is bereikt maar wat er nog moet gebeuren.

Geëngageerde bevolking

De Zweden zijn zich scherp bewust van – en bezig met – milieuvraagstukken. Ze komen actief op voor schoon water en schone lucht.

  • De luchtvervuiling (PM10) is in stedelijke gebieden 10,2 microgram per m3 (het OESO-gemiddelde is 20,1).
  • In de Eurobarometer-enquête 2015, noemde 26 % van de Zweden milieu- en klimaatverandering een van de belangrijkste zorgpunten (op EU-niveau was dit 6%).
  • Energie efficiëntie, transport, fietspaden, recyclen van afval, hernieuwbare energie en research naar innovaties zijn de belangrijkste aandachtspunten van Zweden.

CO2-belasting

Zweden was in 1995 een van de eerste landen die CP2-belasting invoerde. Deze accijns op fossiele brandstoffen heeft actief bijgedragen aan het minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Deze CO2-belasting wordt beschouwd als een de meest effectieve manieren om de CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien levert het de staat 2,52% extra inkomsten op.

Schotland is euforisch over de tweede plaats

“Het is geweldig om het bewijs te zien dat Schotland een van de koplopers is ten aanzien van de aanpak van klimaatverandering in Europa,” zei Lang Banks, WWF Schotland directeur.

Zweden en Schotland transformeerden naar hernieuwbare energielanden dankzij sterk leiderschap van hun regeringen.

Ook Schotland is vastbesloten om door te gaan naar een zero-carbon toekomst. Het land ziet inmiddels de vele sociale, gezondheids- en economische voordelen die de transformatie naar groene energie met zich meebrengt. Toch vindt Banks dat het terugbrengen van CO2 nog veel te traag gaat. Daarom komt de Schotse regering tegen het einde van 2016 met een nieuw actieplan: ‘Climate Change Act‘.

In het actieplan komt extra aandacht voor:

  • transport
    de uitstoot is blijven hangen op het niveau van 1990
  • isolatie van huizen en gebouwen

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties